Novosti

općinske, Hrvatska, zanimljivosti...

Općina Markušica provela je projekt „Sanacija zgrade za udruge  u naselju Markušica“ čiji je cilj povećanje dostupnosti objekata za zadovoljenje društvenih i kulturnih potreba za potrebe udruga koje djeluju na području naselja Markušica, a čije djelovanje je usmjereno na razvoj lokalnih zajednica na kojima povijesno žive pripadnici srpske i drugih  nacionalnih manjina.

Riječ je o zgradi koja se nalazi u centru naselja Markušica. Izgrađena je 1970. godine te su uslijed proteka vremena na njoj nastala oštećenja krovišta i postojeće stolarije.

Projektom je zamijenjen crijep na krovištu zgrade uz prethodno saniranje postojećih drvenih nosača krovišta, zamijenjena je dotrajala i oštećena vanjska stolarija na zgradi ta postavljena završna vanjska fasada s toplinskom izolacijom. Na taj način zgrada je dobila nov i moderan izgled.

U naselju Markušica djeluje više udruga građana a posebno je potrebno izdvojiti udruge ; KUD„SREM“, SKD Prosvjeta-Pododbor Markušica, Udruga žena „ Zlatne ruke“ te Centar građanske inicijative Markušica. Rad predmetnih udruga usmjeren je na očuvanje tradicijskih vrijednosti i običaja ovog područja, posebno u dijelu zaštite i očuvanja baštine srpske nacionalne manjine. Kako nitko od ovih udruga ne posjeduje odgovarajući prostor za redovan rad  već koriste zajednički prostor Dom-a Kulture u Markušici, provođenjem ovog projekta predmetni objekt stavljen je u funkciju te će biti ustupljen na korištenje ovim udrugama kako bi doprinijele povećanju kvalitete i sadržajnosti svoga rada.

Ukupna vrijednost projekta „Sanacija zgrade za udruge  u naselju Markušica“ je 59.225,59 eura.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina u 2023. godini u iznosu od 23.000,00 eura, dok je preostali iznos osiguran u Proračunu Općine Markušica

Pretraži

KARTA OPĆINE MARKUŠICA
Većinom oblačno

-2°C

Markušica

Većinom oblačno

Vlažnost: 73%

Vjetar: 28.97 km/h

  • 03 Sje 2019

    Djelomično oblačno 0°C -4°C

  • 04 Sje 2019

    Oblačno 0°C -6°C