Novosti

općinske, Hrvatska, zanimljivosti...

Predmet: Obavijest o suzbijanju komaraca

 

Tretiranje sa zemlje

 

    Obavještavamo Vas da će Veterinarska stanica d.o.o. Vinkovci obaviti tretiranje komaraca toplim zamagljivanjem na području općine Markušica, mjesta Gaboš, Ostrovo, Podrinje, Markušica i Karadžićevo dana 21.06.2024.( PETAK ) u večernjem terminu između 18-21h.

Tretiranje komaraca provodit će se preparatima niske toksičnosti za primjenu u urbanim sredinama i sa dozvolom od Ministarstva zdravlja za primjenu u Republici Hrvatskoj.

Preparat koji će se koristiti za tretiranje je Indusect ME ( cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid ), a kao nosač za toplo zamagljivanje koristiti ćemo rafinirano mineralno ulje ( dizel ).

Molimo vlasnike pčela da zaštite svoje košnice.

Napomena:

Ukoliko tretiranje nije moguće obaviti radi vremenskih neprilika, tretiranje se odgađa za sljedeći dan kada to bude moguće.

Općina Markušica provela je projekt „Sanacija zgrade za udruge  u naselju Markušica“ čiji je cilj povećanje dostupnosti objekata za zadovoljenje društvenih i kulturnih potreba za potrebe udruga koje djeluju na području naselja Markušica, a čije djelovanje je usmjereno na razvoj lokalnih zajednica na kojima povijesno žive pripadnici srpske i drugih  nacionalnih manjina.

Riječ je o zgradi koja se nalazi u centru naselja Markušica. Izgrađena je 1970. godine te su uslijed proteka vremena na njoj nastala oštećenja krovišta i postojeće stolarije.

Projektom je zamijenjen crijep na krovištu zgrade uz prethodno saniranje postojećih drvenih nosača krovišta, zamijenjena je dotrajala i oštećena vanjska stolarija na zgradi ta postavljena završna vanjska fasada s toplinskom izolacijom. Na taj način zgrada je dobila nov i moderan izgled.

U naselju Markušica djeluje više udruga građana a posebno je potrebno izdvojiti udruge ; KUD„SREM“, SKD Prosvjeta-Pododbor Markušica, Udruga žena „ Zlatne ruke“ te Centar građanske inicijative Markušica. Rad predmetnih udruga usmjeren je na očuvanje tradicijskih vrijednosti i običaja ovog područja, posebno u dijelu zaštite i očuvanja baštine srpske nacionalne manjine. Kako nitko od ovih udruga ne posjeduje odgovarajući prostor za redovan rad  već koriste zajednički prostor Dom-a Kulture u Markušici, provođenjem ovog projekta predmetni objekt stavljen je u funkciju te će biti ustupljen na korištenje ovim udrugama kako bi doprinijele povećanju kvalitete i sadržajnosti svoga rada.

Ukupna vrijednost projekta „Sanacija zgrade za udruge  u naselju Markušica“ je 59.225,59 eura.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina u 2023. godini u iznosu od 23.000,00 eura, dok je preostali iznos osiguran u Proračunu Općine Markušica

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2024. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, vrijedan 6,6 milijuna EUR. Prijave se podnose od 2.5.2024. godine, a krajnji rok za prijavu na Natječaj je 3.6.2024. godine.
 
Prijavu na ovaj Natječaj može podnijeti SOPG/OPG  upisan u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine od 1.000 do 7.000 EUR standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sjedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti (potpomognute skupine jedinica lokalne samouprave) i s udjelom većim od 5 % pripadnika pojedine nacionalne manjine u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2021. godine, pri čemu je najviši iznos dodijeljenih sredstava po korisniku 10.000,00 EUR.
 
Ovim Programom koji se provodi  sedmu godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključivanje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanje prihoda dovoljnog za kvalitetan život i ostanak na ruralnom području. Cilj je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na ruralnim područjima i ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.
 
Ukupno je tijekom proteklih šest godina provedbe Programa isplaćeno 20,3 milijuna EUR za 2.323 korisnika.
 
 
Natječaj i dokumentacija za prijavu nalaze se na poveznici.

Općina Markušica raspisala je  Javni poziv za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće na području Općine Markušica u 2024. godini

Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih sredstava za kupovinu obiteljske kuće području Općine Markušica i to u vremenskom razdoblju od 01.01.2024. godine 31.12.2024. godine.

Za provedbu ove mjere u Proračunu Opcine Markušica za 2024. godinu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 27,800,00 eura.  Općina Markušica će sufinancirati kupnju kuće na podrucju Općine Markuiica u jednokratnom iznosu od 4.000,00 eura po Korisniku.

Pretraži

KARTA OPĆINE MARKUŠICA
Većinom oblačno

-2°C

Markušica

Većinom oblačno

Vlažnost: 73%

Vjetar: 28.97 km/h

  • 03 Sje 2019

    Djelomično oblačno 0°C -4°C

  • 04 Sje 2019

    Oblačno 0°C -6°C